Ook toe aan wat extra woonruimte? Die is gemakkelijker gecreëerd dan je denkt. Met een veranda. Hiermee heb je zonder grote aanbouwprojecten toch de extra ruimte die je zoekt. Lees in dit artikel hoe.

Een veranda kopen kan geheel op maat. Ze zijn op de millimeter nauwkeurig te bestellen, waardoor er voor iedere woning een passend resultaat gecreëerd kan worden. Je kunt een veranda geheel open laten, maar ook volledig afdichten met wandelementen, zodat hij echt een extra kamer van je woning wordt: een tuinkamer om precies te zijn. Deze tuinkamer is prima geschikt als extra lounge- of ontspanningsruimte, als je hem op de juiste manier inricht.

Inrichting

Een goede inrichting begint bij goede terrasverwarming. Heatpanelen bijvoorbeeld. Deze smalle, subtiele terrasverwarmers bevestig je eenvoudig tegen de muur of onder de overkapping. Ze vallen nauwelijks op, werken elektrisch en geven geen rode gloed af. Ze zijn dus een stuk praktischer dan de grote, staande patioheaters, maar werken net zo effectief. Hiermee is het in je veranda net zo goed toeven als in je woning, hoe koud het buiten ook is. Dat maakt de veranda bruikbaar voor enorm veel doeleinden. Denk aan lekker loungen, uitgebreid dineren, geconcentreerd werken of gezellig borrelen. Met de juiste meubels en verlichting is ieder denkbare functie mogelijk, waardoor de veranda echt een verlengstuk wordt van je woning.

Vergunning

Een ander groot voordeel van een veranda, is dat een vergunning in de meeste gevallen niet nodig is of heel eenvoudig geregeld kan worden. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening kan houden om te voorkomen dat je voor de aanbouw een vergunning nodig hebt:

  • De veranda staat bij een bestaande woning.
  • De veranda staat op de grond en dient niet als extra laag op een gebouw.
  • De veranda bestaat uit maximaal één laag.
  • De veranda dient ter verhoging van het wooncomfort en niet om er een bedrijf in te beginnen.
  • De nokhoogte van de veranda is maximaal drie meter.
  • De oppervlakte van de veranda is maximaal dertig vierkante meter groot.
  • Je plaatst de veranda niet bij een monument of een monumentaal pand.