De meterkast is een van de meest essentiƫle elementen van uw woning, zeker als u bedenkt dat vanuit de meterkast alle stroom naar de verschillende aansluitpunten in uw woning wordt gestuurd. Mocht u uw elektrische apparatuur willen uitbreiden met een grootstroomverbruiker, zoals een elektrische kookplaat of een jacuzzi in de tuin, dan kan het noodzakelijk zijn om uw meterkast uit te breiden met een extra groep. Mocht u een meterkast namelijk niet uitbreiden, maar de grootstroomverbruiker aansluiten op een bestaande groep, dan kan er een overbelasting ontstaan met een stroomstoring tot gevolg. De groep in de meterkast kan de vraag naar stroom in dit geval niet aan, waardoor de stop van de groep zal springen.

Een overbelasting tegengaan

Vanuit de meterkast wordt de binnengekomen stroom verdeeld over de verschillende groepen in uw woning. In veel woningen heeft iedere verdieping een of twee groepen in de meterkast, afhankelijk van de opbouw van de woning. Wanneer een van de stoppen in de meterkast springt, zal het niet langer mogelijk zijn om binnen die groep nog elektra te gebruiken. In andere groepen heeft u nog wel de beschikking over elektra.

Bij het aansluiten van een grootstroomverbruiker op een groep in uw meterkast, kan er sprake zijn van overbelasting. Een elektrische kookplaat vergt bijvoorbeeld ontzettend veel stroom, veel meer dan een televisie, de verlichting in uw kamers, enzovoorts. Niet voor niets hebben dergelijke kookplaten vaak een andere aansluiting.

Meterkast uitbreiden

De meterkast uitbreiden is in dit geval de beste oplossing, omdat u de grootstroomverbruiker op die manier een eigen groep kan geven. De kans dat u hierbij alsnog te maken zou krijgen met een stroomstoring is aanzienlijk kleiner. Daarbij zal bij een stroomstoring alleen de grootstroomverbruiker niet meer werken, de rest van uw elektrische apparatuur blijft ingeschakeld. Een elektricien kan u helpen bij het uitbreiden van uw meterkast.