aanbouw

Een bouwvergunning nodig?

Een bouwvergunning nodig voor uw aanbouw? Neem contact op voor een vrijblijvend advies! Onze vakmannen helpen u graag verder.

Bouwvergunning

Wat is een bouwvergunning?

Het vragen van een vergunning voor een bouwplan is ingesteld om te voorkomen dat er een bouwwerk neer wordt gezet die niet past bij de omgeving of gevaar opgeleverd. De bouwvergunning geeft aan dat u zich houdt aan de regels die gelden in uw gemeente. Vaak is een vergunning nodig voor het bouwen, verbouwen en slopen van een woning of een ander gebouw. Tegenwoordig wordt een bouwvergunning ook wel omgevingsvergunning genoemd. Of u een bouwvergunning moet aanvragen hangt af van de grootte en locatie van uw aanbouw. Onze vakman kan u precies vertellen of een vergunning relevant is voor uw aanbouw. Wij helpen u hier graag bij.

Wanneer is een vergunning nodig?

Of voor uw aanbouw een vergunning nodig is, hangt af van de grootte van de aanbouw. De eerste stap is het maken van een bouwtekening zoals u die het liefst wil. Zodra dit duidelijk is, zal er gekeken worden of het nodig is om een vergunning aan te vragen. Hier staat u niet alleen voor, wij regelen dit voor u. Hieronder ziet u een aantal voorbeelden voor welke bouwactiviteiten een bouwvergunning vereist is:

  • Een aanbouw met kelder of souterrain
  • Het bouwen bovenop een eerdere aanbouw
  • Een verbouwing op, aan of bij een illegaal of reeds bewoond pand

Bouwvergunning aanvragen

De regels om een vergunning te verkrijgen zijn opgesteld door de overheid. Voor alle gemeentes in Nederland gelden voor een bouwvergunning dezelfde regels. Bij het aanvragen van een vergunning dient u een bouwtekening en sterkteberekeningen toe te voegen. Hier helpt onze vakman u bij. Het aanvragen kan zowel digitaal als via de post. Bij het digitale omgevingsloket wordt precies aangegeven welke informatie u moet doorgeven.

Per post kunt u het aanvraagformulier opsturen naar uw gemeente. Het aanvragen van een vergunning kost geld. Het precieze bedrag verschilt per gemeente. Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat u moet betalen, ondanks dat uw aanvraag is afgekeurd.

Voor meer informatie hierover, kunt u de gemeente of één van onze vakmannen raadplegen.

Stappenplan bouwen

Om de kans te vergroten dat uw vergunningsaanvraag wordt goedgekeurd, is het goed om de volgende stappen te volgen. Hierdoor houdt u al rekening met de punten waar op gelet wordt om u van een bouwvergunning te voorzien. Als u hier al rekening mee houdt, komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Het controleren van de stappen kunt u gerust overlaten aan onze vakmannen.

  1. Controleer of uw bouwplan past in het bestemmingsplan van de gemeente. Dit gaat om de grootte en locatie van uw aanbouw.
  2. Kijk of uw bouwplan voldoet aan de voorwaarden van de gemeente. De gemeente zal bekijken of uw bouwplan past in de omgeving wat betreft uiterlijk en uitstraling.
  3. Bespreek uw bouwplan met de buren. Om problemen te voorkomen, wordt aangeraden om uw buren in te lichten over de plannen die u heeft. De buren hebben de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Indien u en uw buren er niet uitkomen, kunt u juridisch advies krijgen.
contact